Subscribe:

miercuri, 21 decembrie 2011

Sfaturi pentru consumul de alcool in perioada Sarbatorilor


Mesele de Sarbatori sunt udate de alcool, spune obiceiul. Pentru unii este vorba de mai mult alcool, pentru altii de mai putin. Pentru ca sarbatorile de iarna sa nu iti creeze probleme cu alcoolul, trebuie sa stii urmatoarele lucruri:

Gravidele, mamicile care alapteaza- fara alcool
Daca esti gravida, abtine-te sa bei alcool. Alcoolul este toxic, circulatia sangvina transmitandu-l de la mama la fat. Toxicitatea sa este atat de mare incat poate afecta formarea organelor. Si mamicile care alapteaza trebuie sa se abtina de la alcool in aceste sarbatori. Fireste, un pahar de sampanie, nu va fi interzis cu desavarsire. Insa nu-l depasi.

Alcool+medicamente = efecte adverse grave
Daca urmezi un tratament medicamentos, ai grija la alcool. Efectele amestecului alcool+medicamente pot fi grave. Poate fi vorba de dureri de cap, ameteli,  greturi, varsaturi, crampe abdominale, convulsii, somnolenta, pusee de tensiune, hemoragii, risc de ciroza glicemica (daca urmezi un tratament cu medicamente antidiabetice), lesin (medicamente cardiovasculare).

Reguli pentru o petrecere udata cu alcool
Pentru ca petrecerea de Craciun sau Revelion sa nu fie urmata de o dimineata cu dureri de cap si ameteli, nu da startul la degustarea bauturilor fara a fi mancat ceva in prealabil. Astfel absorbtia alcoolului va fi incetinita. Alimentele bogate in proteine dar si cele grase sunt cel mai indicate a fi consumate inainte de consumul de alcool. Nu combina diverse tipuri de alcool, prefera bauturile simple, fara culoare. Intre paharale de alcool strecoara si  cate unul de apa. Aceasta previne deshidratarea produsa de alcool. De altfel, dupa petrecere, nu uita de apa: multa apa dar si sucuri naturale din fructe. Dintre fructe, recomandate sunt bananele. Pentru ca maresc nivelul glucozei, dulciurile sunt si ele recomandate a fi consumate dupa o petrecere udata cu alcool. Cafeaua nu este cea mai buna solutie pentru ca aceasta deshidrateaza. Dupa consumul (mare) de alcool, un somn bun pare o solutie care se impune de la sine urmat de o dimineata in care vei consuma alimente usoare, cu un aport de vitamine, minerale, proteine, fibre, legume, fructe. La nevoie, o cana (doar atat) de zeama de varza.
        
Ai grija de Sarbatori la consumul de alcool!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu