Subscribe:

luni, 12 decembrie 2011

Cum sa iti intaresti sistemul imunitar in timpul iernii


Mecanismele de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni poarta numele de sistem imunitar. Importanta sa este legata tocmai de acest rol pe care il are: mentinerea sanatatii organismului, apararea acestuia in fata substantelor biologice (toxine), virusuri, bacterii, ciuperci microscopice, viermi paraziti.

Pentru ca este iarna, gripa si raceala ocupa unele dintre locurile fruntase ale pericolelor care ne pandesc. Un sistem imunitar slabit deschide larg poarta acestor musafiri. Solutia este simpla si se numeste: intarirea sistemului imunitar. Modalitatea prin care putem reusi acest lucru, la fel de simpla: alimentatia si un stil de viata sanatos.

Alimente bogate in antioxidanti
Daca vrei sa iti intaresti sistemul imunitar, mananca alimente neprelucrate termic si alimente bogate in antioxidanti, substantele care apara organismul de efectele radicalilor liberi reducandu-le. Alimente bogate in antioxidanti sunt prunele, atat cele proaspete cat si cele uscate, strugurii, afinele, coacazele negre, ceapa, varza, rosiile, ardeiul gras, spanacul.

Vitaminele A, B, C, E, zinc, seleniu
Vitaminele A, B, C, E, zincul si seleniul nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie care isi propune sa apere organismul. Spanacul, verdeata, morcovul, ficatul, pestele sunt bogate in vitamina A, cerealele, nucile, bananele, cartofii, merele- in vitamina B. Vitamina C o gasesti in citrice, zincul in cereale integrale, seminte de dovleac, fructe de mare iar vitamina E in legumele de culoare verde, ficat, germeni de grau, ou. Pentru un aport de seleniu, consuma nuci, peste, oua.
Pentru o imunitate puternica, atentie la ce alimente consumi! Evita mancarea procesata, fast food, dulciurile, bauturile carbogazoase. Acestea nu au aportul de vitamine mentionat mai sus, in plus, contin adiviti si coloranti care dauneaza sanatatii. De asemenea, prea mult alcool slabeste sistemul imunitar

Germenii de grau, migdalele, nucile, semintele de dovleac, de in
Germenii de grau, bogati in vitamine, minerale, antioxidanti, proteine, grasimi, si fibre sunt printre cele importante propuneri pe lista alimentelor care iti asigura un sistem imunitar puternic. Ii poti consuma la micul dejun, acestia asigurandu-ti energia de care ai nevoie intreaga zi. Vitamina E din migdale face ca acestea sa te ajute la intarirea sistemului imunitar. Nu ai nevoie decat de un sfert de cana de migdale zilnic. Si tot pe lista alimentelor recomandate pentru intarirea imunitatii se gasesc si nucile, semintele de in si de dovleac.

Legume si fructe
La capitolul legume, iti recomand varza, cartoful, dovleceii, spanacul, broccoli, salata verde, ardeii, morcovii, fasolea, ceapa si usturoiul. Dintre fructe, citricele, datorita continutului lor bogat de vitamina C, apara organismul intarind imunitatea. Li se adauga piersicile si fructele verzi (mere, pere, struguri).

Alte alimente pentru imunitatea ta    
Carnea de pui si pestele, ciupercile, produsele apicole dar si iaurtul intaresc capacitatea de aparare a organismului. Cu acelasi calitati, ceaiul verde, negru, chili, ghimbirul si scortisoara. Echinaceea, catina si arnica maresc la randul lor rezistenta organismului in fata bolilor.

Hidratarea, miscarea fizica si odihna- necesare pentru imunitate
Hidrateaza-te! In felul acesta iti vei intari sistemul imunitar. Hidratarea va insemna, bineinteles, apa sau ceaiuri.
Si miscarea fizica face bine la imunitate, crescand numarul globulelor albe, reducand stresul. Fie ca alegi un program care sa includa sala, fie ca alegi joggingul, mersul pe bicicleta sau doar o simpla miscare in aer liber, cateva minute zilnice de miscare fizica te vor ajuta sa fii mai bine pregatit pentru iarna asta.
Stresul slabeste sistemul imunitar. Prin urmare, ai grija la relaxare si la odihna. (somn putin=numar mic de globule albe).

Tu cum iti intaresti sistemul imunitar in timpul iernii?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu