Subscribe:

vineri, 23 decembrie 2011

Cum iti pastrezi silueta de Sarbatori


Daca ai de gand sa spui ca micile exceptii nu schimba marile reguli, gresesti. Daca ti-a trecut prin mintea ideea conform careia de Sarbatori iti poti face de cap in materie de mancare fara ca silueta ta sa aiba de suferit… ei, ai gresit. Pentru ca dupa ce mesele imbelsugate de Craciun si Revelion vor fi trecut, cantarul iti va arata realitatea: kilograme in plus!

Nimeni nu iti spune ca nu trebuie sa te bucuri de deliciile culinare care insotesc sarbatorile de iarna. Insa, pentru ca silueta ta sa nu aiba de suferit in urma acestui atac culinar, este nevoie sa  tii cont de cateva sfaturi.

In primul rand trebuie sa constientizezi faptul ca multa mancare=multe calorii. Iar daca combinatiile de alimente si lipsa miscarii fizice se mai adauga, rezultatul nu va fi deloc surprinzator: silueta in pericol.

Nu te infometa
Oricat de mult ai fi tentat sa faci lucrul asta, nu te infometa pana la masa de Craciun, Revelion. In felul acesta, nu iti vei proteja silueta, ci o vei pune si mai mult in pericol pentru ca vei fi tentat sa mananci mai mult. Serveste un mic dejun si pranz (daca masa are loc seara) usoare, fara prea multe calorii (un iaurt, o salata, un pahar de lapte, cereale).

Hidrateaza-te
Hidrateaza-te atat inaintea mesei cat si in timpul ei! Intre hidratare (sa ne intelegem, aici nu intra bauturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua) si silueta exista o mare legatura. Inainte sa te asezi la masa poti incerca sa bei un pahar de apa si vei vedea ca senzatia de foame nu va mai fi la fel de puternica.

Fa miscare   
Da, ok, in febra pregatirilor sau intre mesele imbelsugate tocmai asta iti lipsea, ai sa spui. Totusi, nu ti-am spus sa mergi la sala (unii, crede-ma, frecventeaza sala de sport si in perioada asta) si nici sa faci suta de abdomene. Miscare poate insemna si cateva exercitii pe care le faci zilnic la tine acasa, poate insemna si datul zapezii sau plimbatul cainelui pe afara. La fel de indicata pentru silueta este si plimbarea usoara dupa masa. In plus, ea ajuta si la o digestie cat mai buna. Un total de 30 de minute acordate zilnic miscarii sunt suficiente pentru silueta ta.

Fara abuzuri
Ajuns la masa ai grija la ce mananci dar si la modul in care mananci. Nu te priva de deliciile culinare insa nu face nici abuz. Poti manca cate un pic din fiecare. Daca masa se serveste sub forma de buffet suedez, lucrurile vor fi ceva mai usoare: te vei servi cat doresti. Astfel, nu vei fi obligat sa refuzi gazda cand va dori sa iti ofere supliment.
Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare, daca esti gazda, alege sa servesti in farfurii ceva mai mici. Astfel, nu vei fi nevoit sa oferi/mananci portii mari si vei da impresia ca oferi/mananci mult.

Atentie cum combini alimentele
Incepe cu legumele, taria las-o pentru momentul in care ai servit deja ceva pentru ca iti va deschide si mai tare apetitul. E indicat sa servesti alcool dupa ce ai mancat alimente grase sau bogate in proteine. Atentie insa la alcool: contine multe calorii, insa nu si nutrienti.
Multa atentie si la modul in care combini alimentele. Carbohidrati+grasimi= NU.
Carbohidrati+proteine= NU (friptura+piure, cartofi prajiti+oua)
Carbohidrati+carbohidrati= NU
Carne/smantana, unt+legume=DA
Carne/smanta, unt+ grasimi, lactate, carbohidrati, alimente cu amidon, fructe=NU
Oua/branza+legume verzi= DA
Oua+ lactate= Nu
Proteine+legume verzi= DA
Carbohidrati+legume verzi= DA

Tu cum iti mentii silueta de Sarbatori?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu