Subscribe:

miercuri, 4 ianuarie 2012

Detoxifierea organismului dupa Sarbatori



Daca te simti obosit, ametit, stresat, lipsit de energie, daca ai dureri de cap, balonari, transpiratie urat mirositoare, probleme ale pielii, e semn ca mesele imbelsugate de Sarbatori iti pun la incercare organismul. Dupa atatea minutatii culinare, cel mai adesea, consumate in exces, ai nevoie de o cura de detoxifiere. Perioada de detoxiere care trebuie sa urmeze sarbatorilor de iarna te va ajuta sa iti recapeti energia, vigoarea, starea de bine, tocmai prin eliminarea toxinelor adunate in organism.

Regimul de detoxifiere nu trebuie sa depaseasca o saptamana (3-4 zile sunt suficiente). In aceasta perioada, locul meselor imbelsugate, bogate in alimente grele, va fi luat de un regim usor, din care nu trebuie sa lipseasca legumele, fructele si lichidele.
Pe scurt, ai unda verde la: fructe, legume, lichide, iaurturi, peste, cereala, sport.
Ai interzis la: alcool, cafea, carne, dulciuri.
        
Legume si fructe
Dintre legumele cele mai indicate pentru detoxifierea organismului se recomanda: legumele cu frunze de culoare verde, rosiile, cartofii, broccoli, salata, lintea, fasolea, morcovii, sfecla, castravetii, telina, ardeii, ceapa, usturoiul, patrunjelul (proaspat sau sub forma de fiertura). Le poti consuma atat crude cat si sub forma de suc. La capitolul fructe, te poti bucura de mere, portocale, mandarine, banane, kiwi, capsuni, caise, nectarine, pere, struguri rosii, dovleac, lamai, pomelo, mango (crude, sucul de fructe fara indulcitori, uscate). Toate acesta sunt bogate in vitaminele esentiale oricarui regim de detoxifiere: A, C, E.


Regim de detoxifiere
Asa cum ti-am spus, incearca sa elimini din alimentatie pentru cateva zile atat carnea cat si dulciurile. In schimb, nu te abtine de la iaurt, peste si cereale.
Alcoolul si cofeina nu au ce cauta intr-un regim de detoxifiere. In locul lor, vom consuma ceaiuri (neindulcite): papadie, urzica, sunatoare, musetel, soc, coada soricelului, ghimbir. Si pentru ca hidratarea este esentiala intr-un regim de detoxifiere, nu uita de cei doi litri de apa care trebuie consumati zilnic.
Atat zaharul cat si sarea trebuie sa se gaseasca cat mai putin in regimul de detoxifiere. De asemenea, in mod firesc, vor trebui evitate si tigarile, medicamentele. Si tot la capitolul de evitat includem: ouale, laptele, cascavalul, maioneza, fainoasele albe, produsele procesate, afumate, prajite. 

Nucile, alunele, semintele de susan, de in, cerealele, uleiul de masline sunt binevenite intr-un regim de detoxifiere. La fel si ciupercile. Nu uita de fibre (le gasesti in legume si fructe)- acestea au un rol benefic in buna functionare a intestinelor, si in eliminarea toxinelor dar si de ciuperci.


Pentru o mai buna detoxifiere, dimineata, imediat dupa trezire, bea un pahar cu apa in care ai amestecat putina miere si o jumatate de lamaie stoarsa.


Nu uita de miscarea fizica! 
30 de minute acordate zilnic unei activitati fizice te va ajuta nu doar sa pierzi din multe calorii consumate cat si din toxine.


Nu uita sa iti detoxifiezi organismul dupa Sarbatori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu