Subscribe:

luni, 19 decembrie 2011

Depresia de Sarbatori


Sarbatorile de iarna sunt sinonime cu bucuria, linistea sufleteasca, cu mesele imbelsugate, colinde, brazi impodobiti. Toate traite in mijlocul celor dragi, familie, prieteni. Realitatea contrazice insa uneori regula, si nu arata deloc frumos. Si asta pentru ca, nu pentru toti Craciunul arata asa. Nu putini sunt cei care, in perioada sarbatorilor de iarna se confrunta cu probleme grele care ii fac sa cada in depresie. Pierderea jobului, a partenerului de viata, descoperirea unei afectiuni, batraneata sau doar oboseala sunt cauze care te pot transforma dintr-un om vesel, plin de viata intr-unul depresiv.

Cum se manifesta depresia?
Unele simptome ale depresiei pot parea la prima vedere lipsite de o importanta majora: oboseala, lipsa poftei de mancare, tristete. Simptomatologia nu se opreste insa aici, ea putand cuprinde si stari de epuizare, iritabilitate, schimbari in greutate, izolare, ganduri de suicid.

E bine sa cunoastem din timp simptomele dar si cauzele depresiei. In felul acesta vom putea preveni sau interveni din timp mult mai eficient.

Bucuria de a da, de a primi
Dincolo de mese imbelsugate, petreceri, cadouri multe, Craciunul este despre bucuria de a da, de a primi. Incearca, deci, sa cultivi aceasta atitudine si lucrurile vor parea ceva mai simple. Important este sa simti ca exista cineva caruia ii pasa de tine si in acelasi masura este important sa iti pese de cineva.

In familie, cu prietenii
De Craciun, fii in sanul familiei! Daca locuiesti in alt oras, alta tara, ce ocazie mai buna decat Craciunul ar putea fi pentru a va revedea? Daca este dificil acest lucru, o convorbire telefonica sau discutie online te pot face sa fii mai linistit de Craciun, sa simti mai bine spiritul acestei sarbatori. De Craciun, nu iti uita nici prietenii. E greu de crezut ca nu ai o gasca a ta. Alatura-te ei si vei vedea ca problemele nu sunt atat de mari precum ti s-au parut. Important este ca in aceste zile sa nu te lasi cuprins de tristete pentru ca lucrurile pot deveni ceva mai complicate. Daca nu esti alaturi de partenerul tau, daca lucrurile nu merg ca pe roate la job, daca ceva in stare ta de sanatate nu este cum trebuie, de Craciun trebuie sa fii optimist, linistit, impacat.

Ceva care sa te bucure  
Seara de Craciun nu trebuie sa te gaseasca posomorat. Fa ceva care sa te bucure. Cele mai expuse riscului depresiei in aceasta perioada sunt persoanele in varsta, cei fara familie, cei al caror partener tocmai a murit. Daca alegi sa iti petreci singur Craciunul, nu trebuie sa alegi insa si insingurarea. Un film despre Craciun, colinde, colindatori, impodobirea bradului, un cozonac bun, si lista ar putea continua.

Bunatate, impacare, darnicie
Intreaga aceasta perioada trebuie sa fie una a impacarii cu sine, cu ceilalti. A bunatatii, si a darniciei. De aceea micile gesturi prin care ii ajuti pe cei mai putin norocosi decat tine iti pot alunga din gandurile negre, te pot umple de bucurie.

Odihna
Si pentru ca depresia poate aparea si ca urmare a unei perioade stresante, pline, obositoare (pregatiri pentru Craciuni, drumuri, aglomeratie, multe taskuri la job), este indicat sa dam sanatatii ce i se cuvine: odihna.

Daca simti ca nu poti face fata situatiei, nu ezita sa ceri ajutor. Unui prieten si chiar unui medic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu